Vampiri, Lună Plină și Horror Party la Bonțida

Anul acesta, festivalul de film horror & fantasy Lună Plină (9-12 august, Biertan, județul Sibiu) împlinește șapte anișori. Practic, dacă n-ar fi atât de plin de orori, creaturi dubioase, groază și multe părți ale trupului sfârtecate cu bun gust, am putea să-l trimitem la școală.

Până la începerea festivalului, însă, vom avea grijă să îi facem o serbare chiar în această seară. Petrecerea va avea loc la Castelul Bánffy de la Bonțida, după premiera Tokyo Vampire Hotel, filmul regizorului japonez Sion Sono, filmat parțial în Cluj. După ce ne lăfăim cu panaș printre vampiri asiatici, ne descătușăm la o petrecere horror organizată de Vinyl, Rum, Tapas & Wine, petrecere dată în cinstea festivalului atât de drag nouă, celor din staff-ul festivalului, dar și publicului numeros care, an de an, petrece alături de noi zile și nopți pline de terori.

Printre primele evenimente confirmate la această a șaptea ediție se numără primul film independent din istorie, Studentul din Praga, un film din 1913, în regia lui Paul Wegener și Stellan Rye, cu acompaniament live de muzică originală compusă de cei de la CelloFun, o formulă electro-acustică creată special pentru filmele mute, născută din pasiunea pentru cinema a celor trei membri: Attila J. Szabó, Alexandra Andrieș și Radu Rădescu, alături de invitata lor, Irina Margareta Nistor.

Urmează și alte anunțuri, în mod evident, dar până atunci suntem în focuri cu selecția – sunt deja înscrise peste 1400 de filme și pare că vom avea, până la finalul înscrierilor (15 iunie), chiar mai multe filme decât anul trecut. Ceea ce e o performanță, dar este și, cumva, înspăimântător din perspectiva faptului că, inevitabil, vor fi multe scurtmetraje și lungmetraje excelente care nu vor ajunge în programul final. Ceea ce mă și ne bucură teribil este că se fac multe filme horror în lume – și mai bune și mai slabe – din țări pe care nu le-ai bănui ca fiind promotorii ale genului acesta de cinema (de exemplu, Myanmar sau Maroc). Ceea ce mă și ne întristează, însă, este că nu se prea fac filme horror românești din motive de (posibilă) lipsă de curaj sau din lipsă de regizori și/sau scenariști care n-au prins încă gustul acestui gen extrem de lucrativ și ofertant.

Accesul la petrecere se va face pe baza biletului la film. Pentru cei care doresc să participe doar la petrecere, biletele se vor putea achiziționa de la Castelul Bannfy la prețul de 15 lei.

Pentru a facilita accesul între Cluj și Bonțida vor exista și curse de autobuz speciale. Biletele dus-întors au prețul de 10 lei și se pot achiziționa de la toate casieriile TIFF până duminică (27 mai) la ora 16:00. Plecarea din Cluj va fi de la Casa TIFF de la ora 20:00, iar returul de la Bonțida la orele 00:30, 02:00, 04:00.

Pentru cei care vor să experimenteze doar petrecerea Luna Plină, va exista un autobuz care pleacă la ora 23:30 de la CASA TIFF. Înscrierile pentru autobuzul destinat petrecerii se pot face printr-un mesaj privat pe pagina de Facebook a TIFF, iar biletele se achiziționează la plecare la Bonțida.

Biletele și abonamentele pentru Luna Plină – Festivalul Filmului Horror și Fantastic, ediția a 7-a s-au pus deja și se găsesc pe eventbook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *