Expoziții la TIFF 2018

Anul acesta TIFF găzduiește nouă expoziții de fotografie, artă plastică și grafică, cu lucrări realizate atât de artiști și cineaști, cât și despre cineaști. Expozițiile pot fi vizitate pe toată perioada festivalului, între orele 10:00 și 18:00.

Vă prezentăm mai jos programul complet al expozițiilor, ordonate în funcție de galeria-gazdă.

 

Muzeul de Artă (Piața Unirii nr. 30)

Etajul întâi va găzdui expoziția-eveniment Ingmar Bergman and his legacy in fashion and art, care curpinde atât fotografii cât și instalații multimedia care documentează. Oprindu-se asupra capodoperelor The Seventh Seal, Persona, Scenes from a Marriage și Fanny and Alexander, este explorat impactul acestor filme în istoria cinemaului și artei, cât și a modei – de la imitarea stilului vestimentar personal al lui Ingmar Bergman la creațiile inspirate din universul artistic al acestuia. Vor fi incluse și lucrările a treisprezece designeri vestimentari, construite în jurul a trei concepte-cheie identificate în filmografia lui Bergman: Simbolic / Modern / Sofisticat. Expoziția poate fi vizitată pe toată perioada festivalului, între orele 10:00 și 18:00. Vernisaj: sâmbătă, 26 mai, ora 17:00.

Deja vernisată, expoziția Afișul polonez de teatru, film și operă reunește laolaltă lucrări din una din cele mai importante și celebre școli de afiș din lume. Fanteziste și jucăușe, recognoscibile prin stilul lor aparte și mai ales prin ironie, afișele poloneze s-au născut dintr-o necesitate cât se poate de simplă: anume, necesitatea de a crea postere locale pentru producțiile internaționale, dincolo de evenimentele autohtone. Cu lucrări provenite din colecția lui Krzystof Dydo (care deține peste 40 de mii de lucrări), expoziția reunește lucrări ale cca. 50 de artiști, printre care Henryk Tomaszewski, Jan Lenica sau Waldemar Świerzy.

La demisol găsim fotografii de epocă din colecția Sorin Nică, adunate în expoziția Photo Historia – instantanee din viața citadină a României de la începutul secolului trecut, de la portrete până la fotografii cu locuri și evenimente marcante ale istoriei noastre.

 

 

Galeriile Minerva (Str. Napoca, nr. 16)

Demisolul galeriilor Minerva găzduiește lucrări cuprinse într-unul din cele mai de succes albume de fotografie autohtone din ultimul an – Hometown (foto cover) de Dragoș Hanciu, o explorare melancolică în jurul ideii de oraș natal, văzută prin prisma cuiva care acum se simte ca un musafir. Hometown privește spre universul orașelor mici, de provincie, din România, care suferă de exodul tinerilor ajunși la vârsta majoratului, devenite orașe-fantomă și sărăcite de tranziția post-comunistă și dezindustrializare.

Realizate pe film, fotografiile trezesc automat un sentiment de familiaritate dar, în egală măsură, unul suprarealist, evocând o imagine tipică a orășelelor est-europene, balcanice. „Eu nu asociez dorul de casa cu imaginea romantica a unui apus de soare in locul in care stateam cu prietenii si nici cu mirosul de placinte facute de bunica-mea. Dorul de casa e dincolo de toate astea, raspandit undeva in banalul locurilor. Hometown a devenit un fel de arhiva unde depozitez locurile care imi stocheaza amintirile si identitatea”, declară fotograful într-un interviu acordat pentru HotNews.

La etajul întâi are loc vernisajul altei serii de fotografii documentare, în egală măsură fascinante – Khozyain, de Mircea Albuțiu, realizate în timpul șederii a fotografului în îndepărtata Sfiștofca, o localitate la limita nordică a Deltei Dunării, din care a rezultat și un documentar omonim, care va fi prezentat în Competiția Locală TIFF.

„Am mers in prospecție pentru a face un film, dar fiind fotograf, nu am rezistat tentației de a fotografia zona: are o atmosferă cu totul specială și am încercat să o redau cît mai bine in imagini,” a explicat Mircea Albuțiu pentru AperiTIFF. „Ce m-a ținut în zonă a fost personalitatea lui Vasile și o demnitatea lui specifică, iar faptul că ne-am găsit nu a fost o întâmplare. El mi-e ca un frate, iar rezonanța asta a produs tot ce s-a întâmplat acolo.”, a încheiat el.

 

Galeria Quadro 21 (Str. Samuil Micu, nr. 7)

Doi artiști clujeni din generații diferite expun back-to-back la Quadro, utilizând o abordare multimedia, cu elemente din animație, video, artă digitală, design și sunet – Alexandru Antik Sandor, cu Latent Diagrams, și Paul Mureșan, artizanul expoziției Ai de capu’ meu. Cu o suită de lucrări care au ca punct de pornire estetic și conceptual diagramele, Alexandru Antik explorează posibilitățile propuse de acest format bazat în egală măsură și pe definirea obiectelor, dar și pe creativitate.

Animatorul Paul Mureșan, cunoscut pentru videoclipurile și scurt-metrajele sale suprarealiste, cu un stil specific în care îmbină multiple abordări estetice, a construit Ai de capu meu ca „un spațiu haotic: când părăsit, când suprapopulat, analogie a dezordinii minții, coșmarurilor și inconștientului din capul artistului”. Pentru un artist total ca Mureșan, a cărui imaginație pare să zburde liberă mereu și să recupereze cele mai inedite situații și imagini, mutarea înspre spațiul expozițional promite să fie una cât se poate de interesantă.

Vernisaje: luni, 28 mai, ora 18:00.

 

H33 (Strada Horea, nr. 33)

Expoziția Partidul te vrea tuns este o explorare vizuală a istoriei comunismului din România, și care urmărește să se poziționeze împotriva miturilor care s-au construit în jurul perioadei respective. Vernisajul include și lansarea Ghidului ilustrat al comunismului românesc, o selecție de lucrări tematice realizate de câțiva dintre cei mai importanți artiști vizuali români contemporani precum Dan Perjovschi, Saddo, Ana Kun, Livia Coloji, Răzvan Cornici, George Roșu, Andreea Ilisăi, Dragoș Boțcău și Bogdan Topîrceanu.

 

Urania (Strada Horea, nr. 4)

Ăsta-i un eveniment musai pentru comunitatea de metalheadsi: Invocations on the Seven Hills e o incursiune în imaginarul vizual al muzicii metal underground. Compusă din picturi și lucrări de grafică, expoziția artistei Luciana Nedelea utilizează temele prevalente în imagistica specifică muzicii hardcore, precum laitmotive antice și medievale, simboluri oculte și magice, cât și noțiuni din gnoză, teozofie, spiritism și simbolism. Lucrările incluse în expoziție fac parte din colaborarea artistei cu formații precum Dark Funeral, Nightbringer, Mare Cognitum, Ghost Bath, Descend into Despair, Highland, Chaos Invocation și multe altele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *