TIFF 17, sub imperiul vocii Angelei Gheorghiu

„Premiera” e doar unul din brandurile TIFF-ului, încă de la începuturi. Anul acesta, una dintre cele mai așteptate va avea loc pe scena Operei Naționale Române Cluj-Napoca și o are în prim-plan pe soprana de talie mondială Angela Gheorghiu, un invitat foarte special al festivalului.

Vineri, 1 iunie, de la ora 19.00, vocea fenomenală a artistei va oferi publicului plăcerea de a asculta mai multe arii celebre, acompaniată de pianistul Alexandru Petrovici. Concertul va fi urmat de proiecția unuia dintre cele mai cunoscute filme ale regizorului francez Benoît Jacquot, Tosca (2001), după faimoasa operă a lui Giacomo Puccini.

Angela Gheorghiu și-a clădit o carieră monumentală încă de la debutul din 1990 la Royal Opera House cu La Bohème, urmat de prezențele pe cele mai importante scene din lume, alături de companiile care au definit și definesc istoria muzicii clasice contemporane (Metropolitan Opera New York, Opera de Stat din Viena, Covent Garden, Scala etc.). Atât aparițiile pe scenă, cât și înregistrările realizate la mari case de discuri, i-au adus premii prestigioase printre care La Médaille Vermeille de la Ville de Paris, Ordinul Artelor și Literelor în grad de Ofițer și Cavaler din partea Guvernului francez, decorația „Nihil Sine Deo” acordată de Regele Mihai I al României, Premiul Cultural European pentru Muzică și premiul Victoire d’Honneur.

În același timp, Tosca este una dintre partiturile definitorii pentru artistă, care, acum câțiva ani, își descria drumul în artă folosind bine cunoscutul început al operei „Vissi d’arte, vissi d’amore, non feci mai male ad anima viva” („Am trăit pentru artă, am trăit pentru iubire, nu am făcut niciun rău vreunei fiinţe vreodată”). Astfel, apariția în ecranizarea lui Jacquot, alături de Roberto Alagna și Ruggero Raimondi, urmează un curs afectiv definitoriu pentru soprană.

Cu o zi înainte de finalul festivalului, sâmbătă, 2 iunie, de la ora 19.00, Angela Gheorghiu va reveni în fața publicului la Casa de Cultură a Studenților pentru a prezenta cel mai recent proiect semnat de Tom Volf, Maria by Callas, căruia regizorul i-a dedicat aproape patru ani, reconstituind imaginea acestei mari voci a secolului 20 din zeci de interviuri cu apropiați ai sopranei. Înainte de vizionare, iubitorii de operă se vor bucura de Habanera din Carmen (Georges Bizet), în duetul inedit Angela Gheorghiu – Maria Callas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *