Flacăra: Fanny Ardant

Nume predestinat pentru o stea, Fanny Ardant a ştiut mereu să fie ceea ce francezii ar spune ardent. Pasională, arzătoare, dar în acelaşi timp şi reţinută, actriţa a făcut întotdeauna roluri puternice, intense, fervente.

Prima oară când am văzut-o s-a întâmplat să fie concomitent cu târzia descoperire personală a unui regizor italian prea puţin apreciat peste hotarele ţării lui: Ettore Scola. În deplină maturitate artistică, Fanny Ardant apărea în filmul acestuia din 1987, La famiglia, şi făcea unul din rolurile importante ale carierei ei. Era, ca de obicei, şarmantă şi debordând de bun gust. Totodată, avea şi un soi de reţinere aristocrată. O doamnă.

Până în acel moment, îl întâlnise deja, lucrase şi se căsătorise cu François Truffaut. Probabil că îl cucerise şi pe francez cu postura şi chipul ei, cu alura de contesă franceză, interpretarea mereu impecabilă, nuanţată. Era şi este genul de apariţie care îţi revelează o lume întreagă şi, concomitent, îţi relevează o mare actriţă. O tipologie aparte. O persoană care impune respect fără vreun efort.

Filmele în care a apărut de-a lungul timpului au fost mai tot timpul intime, personale şi plăcute. Proiectele reuşite au tras la ea, aşa cum norocul trage la oamenii deosebiţi. În retrospectiva pe care TIFF i-a pregătit-o puteţi vedea clasicul De-ar veni odată duminica! (Vivement Dimanche), regizat de Truffaut. E genul de policier tipic pe care francezii îl făceau cu atâta pricepere în anii ’70 şi ’80. Avându-i în distribuţie şi pe Jean Louis Trintignant sau Jean-Pierre Kalfon, filmul începe cu o vânătoare care se termină prost.

Tot din selecţia TIFF, mai puteţi vedea Lola Pater (r. Nadir Moknèche, 2017), lansat anul trecut la Locarno. Aflată într-o ipostază mai puţin obişnuită, actriţa interpretează rolul unui transsexual şi demonstrează încă o dată versatilitatea care a menţinut-o mereu în topul starurilor marelui ecran. Pe Cineuropa, Fanny Ardant este lăudată pentru o prestaţie descrisă drept minunată. E tipul de recunoaştere pe care a primit-o mereu şi, mai mult ca sigur, o va primi în continuare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *