Cinemobilul a ajuns la sute de copii din satele din jurul Clujului

Probabil că ați auzit deja de Cinemobilul – inițiativa clujeanului Tudor Baciu de-a face un cinematograf pe roți, cu care deja străbate țara de câțiva ani, proiectând filme în comunități mici și izolate, care altfel nu ar avea acces la proiecții pe ecranul mare. Anul acesta, în cadrul TIFF, Cinemobilul a adus filmul documentar România neîmblânzită elevilor din satele Răchițele, Mărișel, Aghireș și Mociu, proiecțiile fiind urmate de discuții despre protejarea mediului înconjurător cu tinerii spectatori. Mai multe detalii despre ce s-a petrecut, dar și despre proiecțiile destinate copiiilor din medii defavorizate, ne oferă Raluca Lupșa de la EducaTIFF:

Cum au răspuns copiii la filmele aduse de Cinemobil, în timpul discuțiilor?

Neașteptat de bun a fost răspunsul lor, la fiecare dintre proiecții am avut mai multi copii decât ne-am fi așteptat. La Căminul Cultural din Aghireș au fost în public peste 400 de copii. Așa că demersul merge foarte bine, și ma bucur pentru că ideea asta a fost făcută cu puțin timp în urmă și iată, a fost de succes.

Știu că TIFF organizează de mai mulți ani proiecții pentru copiii care provin din medii defavorizate, din locuri precum Pata Rât sau din centre de plasament. De unde v-a venit ideea pentru această colaborare? Care sunt dificultățile cu care vă confuntați în a aduce aceste filme, dar care sunt și avantajele acestora?

Ideea a venit și pentru că mereu este greu când încercăm să aducem filme în școli sau să invităm copiii din satele apropiate la film, că cei mai mulți ne spun că le este foarte greu să îi aducă. Mai ales cei de la sat, ei ne spun că nu au nicio șansă să ajungă. Și ne-am gândit că ok, dacă nu pot ei să vină, hai să mergem noi la ei.

Pentru copiii din mediile defavorizate, am organizat cine-concertul Ochiul Magic, unde copiii au avut intrare gratuită – de altfel, orice film inclus în secțiunea EducaTIFF are intrare liberă pentru aceștia. Avantajele ar fi că, în primul rând, copiii ajung astfel să aibă acces la filme pe care altfel nu ar avea unde să le vadă, mai ales că multe nu vor ajunge la televizor, sau în orice caz, nu prea curând. În al doilea rând, îi ajutăm să își dezvolte cultura cinematografică, iar prin discuțiile pe care le avem la finalul fiecărei proiecții îi încurajăm să își și formeze o opinie despre ceea ce văd și despre produse media, în general.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *