Un film intrat în istorie

154 minute din pleicula lui Liviu Ciulei, premiată la Cannes pentru regie, în 1965, pot fi vizionate astăzi, 1 iunie, de la ora 18:00, la Cinema Florin Piersic

Numele lui Liviu Ciulei e cunoscut deja. Sau cel puțin, așa ar trebui să fie. Cum a fost descris adeseori, un titan al teatrului românesc, pentru regia sa, pentru rolurile sale pentru scenografie. Cariera sa în cinema, ca regizor de film, totuși, a fost scurtă. Pe lângă Erupţia (1957) şi Valurile Dunării (1960), Pădurea spânzuraților (1964) e ultimul său film, o capodoperă a cinemaului românesc. Un film cu coloană vertebrală, cu vână psihologică ce și-a demonstrat valoarea nu numai prin recunoașterea critică mondială, ci și prin lecția sa de regie și actorie, prin forța sa și prin expresia matură a unui artist cu imens potențial cinematografic.

În ecranizarea după romanul omonim de Liviu Rebreanu, sub schițele realiste ale scenariului semnat de Titus Popovici, îl urmărim pe Apostol Bologa, un nevrotic locotenent român înregimentat în armata Austro-Ungară, cum aleargă prin iadul mâlos al războiului în căutarea unei penitențe. El și cu alții au decis soarta dezertorului Svoboda condamnat la moarte prin spânzurare. Gradual, ororile și rutina groazei din teatrul războiului îl obligă pe Bologa să decidă între îndatoririle sale militare și dragostea eternă, copleșitoare și neîmpărtășită pentru umanitate. Prietenul său Müller, vocea rațiunii, îi scoate la iveală ipocrizia. Bologa cere un transfer pe un alt front, unul cât mai departe de cel românesc, dar îi este refuzat. Se decide să dezerteze, dar întâmplarea face că-și alege noaptea în care se pregătea un asalt din partea trupelor Austro-Ungare. E rănit și trimis în permisie pentru recuperare. Se întoarce acasă, dar realizează repede că războiul îi curge deja prin vene. Înapoi pe front o cere de nevastă pe Ilona într-o confuzie a inocenței cu iubirea. În fața unui nou obstacol, Bologa fuge din nou. De data asta, pentru ultima oară.

Filmul intră în producție pe 29 iunie 1963. Se filmează timp de aproximativ cinci lui până la finalul lui mai 1964. Distribuția e una cu greutate: Liviu Ciulei, însuși, îl joacă pe căpitanul Klapka, Anna Széles pe firava Ilona, Gina Patrichi, aflată la debutul ei în cinema, pe maniacala Roza Jánosi, Emil Botta pe liricul Cervenco, Emmerich Schäffer pe pacifistul Müller. În alte roluri îi putem întâlni pe Toma Caragiu, Ion Caramitru sau pe Mariana Mihuţ. Dar rolul protagonistului, Apostol Bologa, îi revine lui Șerban Cantacuzino. Cel puțin până când Ciulei se răzgândește și Victor Rebenciuc devine Bologa, într-unul dintre cele mai importante roluri ale vieții sale. Imaginea lui Oviudiu Gologan pare scăldată într-o găleată de noroi și scoasă curată lună, de o frumusețe teribilă și hipnotică, funcționează ca o pensulă în mâna pricepută a unui pictor impresionist. Sobrietatea, sordidul, pământul permanent răscolit completează criza de identitate, paradoxul liberului arbitru, moartea de pretutindeni, peste care Ciulei mai adaugă o coloană sonoră ca un strigăt din adâncimile sufletului.

Filmul a avut premiera pe 16 martie 1965 și, în același an, Liviu Ciulei, primește premiul pentru „Cea mai bună regie” la Festivalul Internațional de Film de la Cannes. Astfel intră într-un circuit al filmelor de referință. De altfel, s-a mai încercat o proiecție la Cannes în 2007, în cadrul secțiunii Cannes Classics, când filmul a fost selecționat pe baza propunerilor cineaștilor și cinefililor să fie în pachetul ce ar fi trebuit restaurat de fundația World Cinema Foundation, condusă de Martin Scorsese. Dar s-a anunțat o copie de 158 de minute (restaurată după negativul aflat în Arhivele Naționale de Film din România și prin bunăvoința conducerii de la vremea aceea, Anca Mitran), iar Victor Rebenciuc și Mariana Mihuț s-au trezit în fața unui film de 110 minute, scenele celor doi fiind tăiate complet. Rămâne trista aventură a peliculei originale și rămâne speranța că va fi regăsită. Pădurea spânzuraților trebuie să intre în istoria cinematografiei și prin originalul recondiționat. Trebuie.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *