Dans cu DakhaBrakha

DakhaBrakha au scris o filă din istoria festivalului în 2013 cu susținând unul dintre cele mai memoabile cine-concerte găzduite de TIFF: Zemlya (r. Alexander Dovzhenko, 1930), formația acompaniind una din marile capodopere ale cinemaului sovietic timpuriu cu un soundtrack transcedental, inspirat din muzica tradițională ucraineană, cu un sound pronind de la doină și jelanie până la horă și muzică tradițională.

DakhaBraka revin pe scena Casei de Cultură a Studenților, acompaniați de vizualuri, cu un concert ce promite să fie unul de neratat. Cei patru membre ale formației sunt cunoscuți și pentru look-ul lor distinctiv, inspirat din portul popular ucrainean: cele trei instumentiste, Nina Garenetska, Marko Halanevych și Olena Tsibulska apar mereu îmbrăcate în mirese, având pe cap cușme negre și înalte, la gât coliere bogate din mărgele tradiționale de lemn.

Fondat în anul 2004 ca urmare a unei inițiative a Centrului de Artă Contemporană DAKh din Kiev, cvartetul îmbină elemente muzicale folclorice din mai multe zone ale Ucrainei, creând o combinație aparte de stiluri specifice unor etnii și culturi diverse. Definindu-și stilul ca „etno-haos”, formația utilizează și instrumente tradiționale specifice unor culturi din Asia și Africa de Nord, folosind atât unele tipic est-europene, precum acordionul, fluierul sau buhaiul, până la djembe, digeridoo-uri și ukulele, alături de instrumente clasice precum pianul sau violoncelul.

DakhaBrakha a concertat pe scenele unora dintre cele mai importante festivaluri de muzică din lume, precum Glastonbury și Bonaroo, un concert la care formația a dovedit instantaneu, conform criticul de muzică Nina Cocoran (Consequence of Sound) că „merită timpul pe care îl oferi lor, atâta vreme cât le oferi aceasta șansă”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *