Cu ochii și urechile pe magician

Nu, nu pe acel magician, ci pe tatăl cinemaului fantastic, omul cu o imaginație strașnică, de-a făcut capetele să se multiplice, damele să dispară, scheletele să bântuie, dracii să sară… ca dracii și pe omul-lună să aibă nevoie de petic de pirat. Da, e vorba de Georges Méliès, perechea din familia netradițională din care s-a născut arta filmului (alături de Louis Lumière).

Filmele magicianului de la Montreuil au fermecat nu numai primii spectatori de film, ci pe orice om căruia nu-i este teamă să se abandoneze, preț de câteva minute, unui cinema fascinant și copilăros în același timp.

De aceea, alegerea zilei de 1 iunie pentru cine-concertul Ochiul magic, al grupului Alcoléa & cie, nici că ar fi putut fi mai potrivită. Aceștia propun „o lectură actuală, lirică și ludică a operei lui Georges Méliès, într-un spectacol ingenios și fermecător”.

Grupul francez a fost creat în 2000, în jurul pianistului și compozitorului Jean-François Alcoléa și reunește mai mulți artiști și tehnicieni care pun în scenă spectacole de muzică și lumină destinate atât adulților, cât și copiilor, și care încearcă să combine muzica și celelalte arte. Spre exemplu, unul din proiectele lor recente, LES iNATTENDUES, aduc împreună spațiul muzical și cel al literaturii.

Acum, filmele regizorului francez, printre care și Călătoria imposibilă(1904) și Călătoria lui Gulliver în țara uriașilor (1902), devin sursa unei muzici și scenografii inovatoare, care țin cont chiar și de aspectele tehnice ale peliculelor. „Am pus la cale o creație de lumină în funcție de ambianțele și temperaturile de culoare din filme. Scenografia dă viața scenei și creează de asemenea o continuitate cu proiecția”.

Cine-concertul Ochiul magic va avea loc vineri, 1 iunie, de la ora 17.00, la Casa de Cultură a Studenților.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *